Weetjes over de kust

Hier aan de kust, de... Nederlandse kust! Veel Europeanen komen onze kant op voor onze kust terwijl wij zelf liever naar Spanje of Portugal gaan. Zonde eigenlijk, want onze kust is zo bijzonder! Wat weet jij allemaal over de Nederlandse kust?

Wist je dat..

…het vaker droog is aan de kust? Vooral in Zeeland valt er minder regen. Dit komt doordat koud water ervoor zorgt dat er geen buien ontstaan vanuit de zee. Echter, in de zomer warmt het water op waardoor er aan de kust grotere buien ontstaan dan op het land. Daardoor behoren onze kustprovincies in de zomer niet tot de droogste provincies van het land. Heb je echt een hekel aan regen? Dan is Limburg de provincie voor jou!

…er zand wordt toegevoegd aan het strand om de kustlijn zo veel mogelijk in stand te houden? Het lijkt een mooi natuurverschijnsel, ons strand. Maar door de verplaatsing van het water, verplaatst ook het zand steeds meer richting zee. Om het strand in stand te houden halen we zand uit de zee, ver van de kust en storten we op onze Nederlandse kust.

…het op Schiermonnikoog wel 430 meter lopen is naar het water? In Zeeland is het het minst ver lopen, in Vlissingen heb je het water bereikt in slechts 15 meter.

...er zoveel afval ligt op onze kust dat er gemiddeld 400 stuks afval ligt op elke honderd meter strand. Een extra reden om twee keer te kijken of je niks achterlaat op het strand als je weggaat!

...het water van onze zee heel schoon is? Door de bruinige kleur oogt het alsof onze zee niet net zo schoon is, maar schijn bedriegt. Dankzij alle plantjes en diertjes in onze zee is het water juist heel schoon! Extra reden om te zwemmen dus!