Op vakantie in eigen land

Nederland is vast niet het eerste land waar je aan denkt bij een strandvakantie. Toch zijn er genoeg redenen om de Nederlandse kust te kiezen als je vakantiebestemming. Nederland biedt meer dan 400 kilometer aan kust waarvan 230 kilometer fijn zandstrand! Dat klinkt al een stuk beter dan de kiezelstranden in Griekenland, toch? Daarbij heeft Nederland geen privé-stranden. Dat betekent dat je gratis naar elk strand toe kan en dat er geen stukken strand zijn toegeëigend door hotels. Hierdoor ook een camping boeken die vlak aan zee ligt. Vanuit je tent loop je zo naar het strand! Ben je geen fan van kamperen? Dan kies je toch voor sfeervolle appartementen aan zee in Vlissingen. Ideaal!

Veel van de Nederlandse stranden zijn omringd door duinen. Sommige van deze duinen hebben prachtige wandel- en fietspaden, verhard of als schelpenpad. Dit zorgt ervoor dat je ook langs het strand kunt fietsen of kunt wandelen zonder het zand te moeten trotseren. Niet alleen duinen omringen onze stranden, ook pittoreske dorpjes en oude vuurtorens zijn te bezichtigen. Na het uitwaaien even lunchen of koffiedrinken bij een gezellig café en vervolgens het dorp in om te winkelen!

Wil je eigenlijk het liefst direct de zee in lopen in plaats van over een lang strand te banjeren? Geen probleem! In Zeeland bevindt zich het smalste strand van het land, binnen slechts 15 meter heb je het water al bereikt. Liever wel een flink stuk wandelen met bijvoorbeeld de hond? Dan kun je het best naar Schiermonnikoog. Daar moet je zelfs 430 meter lopen voor je het water in kunt. Op veel websites van vakantieaanbieders kun je zien hoe ver je moet lopen naar de zee vanaf je accommodatie. Vergeet niet dat door eb en vloed de breedte van het strand ook wel eens kan veranderen!

Een schoon strand is een belangrijke factor bij het kiezen van een strandbestemming. Ondanks dat er op elke honderd meter strand in Nederland gemiddeld vierhonderd stuks afval ligt, heeft de Nederlandse kust al veel onderscheidingen gehad voor ‘schoonste strand’. Waar Scheveningen, Zandvoort en Hoek van Holland de populairste Nederlandse stranden zijn, is het strand van Domburg het schoonste. Wil jij ook een steentje bijdragen aan een schoner strand? Verzamel je afval en gooi dit aan het einde van je stranddag weg. Er zijn ook stranden die en juttersbak hebben, waarin aangespoelde stukken (scheeps)afval, aangespoeld hout en andere vervuilende zaken verzameld kunnen worden.